26 aprilie, 2007

Toaletele publice si nivelul de trai...

Sau poate nivelul de civilizatie, nu sunt sigura la ce ma refer exact. Ce stiu insa e ca ideea asta mi-a picat asa, din senin, ca o revelatie in timp ce ma chinuia sunetul bormasinii la scoala. La noi prin scoala e mare renovare... au scos toata mobila din (unele) sali, le-au (re)tencuit, le-au aranjat, au pus pe alocuri banci noi, table noi... calculatoare noi! Ce mai, ce se face la o renovare! Pe langa asta, au reconditionat toaletele, cel putin pe cele din apropierea laboratorului unde lucrez eu pentru diploma.

Ei bine, am ajuns (inevitabil) prin noile toalete... faianta noua, gresie noua, chiuvete noi, curatel (n-aveam de unde sa stiu ca le va trece repede), oglinzi, suport pentru "questii" sub oglinzi... si totusi aveam senzatia ca lipseste ceva, doar ca nu puteam sa identific exact problema. Pana cand, m-a lovit: nu exista nici macar un singur suport pentru hartie igienica sau pentru sapun! Si chiar, nu ma asteptam sa existe... de aia mi-a luat asa mult sa ma prind. Doar n-am avut niciodata parte de hartie igienica sau sapun la toaletele din scoala. Acuma, cand sunt mai "umblata", putin ce-i drept, si pe la altii, stiu ca in scolile de "afara" gasesti puse la dispozitia studentilor ambele produse "de lux".

Ce ma frapeaza insa mai tare nu e lipsa lor, ci lipsa oricarei intentii de a pune vreodata la dispozitia studentului ce foloseste aceasta toaleta asa ceva - adica lipsa suporturilor. Si, da, am auzit o conversatie intre doua studente straine venite la o conferinta la noi pe tema asta, le-am auzit stupoarea in voce cand spuneau "oh, there's no toilet paper!". Si, da, orice am spune, lucrurile astea mici fac parte din cartea de vizita a Romaniei peste hotare!

Dar, inainte de asta, intervine ceea ce simt eu ca persoana care foloseste toaletele publice din locasurile de invatamant si nu numai. Si, sincera sa fiu, incep sa ma simt insultata atunci cand trebuie sa-mi suflec pantalonii pana la genunghi ca sa nu-i imbib in baltoaca ce acopera podeaua toaletei, cand trebuie sa umblu cu sulul de hartie igienica in geanta sau sa folosesc cine stie ce inlocuitori (nu recomand servetelele mentolate...), cand ma "spal" pe maini cu apa chioara, cand nu gasesc un cos de gunoi la toaleta, sau cand trebuie sa platesc 1 leu nou (mai nou) ca sa am acces la o toaleta turceasca si la o bucata de hartie igienica rupta de paznicul "stabilimentului" dintr-un sul de uz comun! Si asta intr-o cladire nou construita! (ce-i drept, in autogara).

Sunt curioasa daca in scoli lucrurile s-au mai schimbat... desi, daca stau bine sa ma gandesc, am avut ocazia sa folosesc relativ de curand toaleta profesorilor din fostul meu liceu si nici ei n-o duc mai bine! Tot cu invataturile despre cum nu ai voie cu niciun chip sa atingi in vreun fel vasul de toaleta publica si cu chinurile unei pozitii incomode ramanem... si cu carentele in igiena, ca doar nu ne preocupa pe noi lucruri de-astea minore! Chiar nu se gandeste nimeni ce gaura neagra igienica e la momentul de fata o toaleta publica la noi?

(de continuat pe viitor, cand nu voi fi atat de obosita... right now ma duc sa-mi inec amarul in patul golit de prezenta... lui)

3 comentarii:

  1. sa stii ca in BCU avusesera cand eram eu la liceu nu numai hartie igienica, dar si colaci din aia pt vasul de toaleta, din hartie... sper ca intre timp sa nu fii renuntat macar la hartia igienica.

    RăspundețiȘtergere
  2. mai... poate cei din politehnica sunt ecologisti extremisti si considera ca hartia igienica nu este un must have iar copacii sunt mult mai folositori intacti si in padure.

    RăspundețiȘtergere
  3. Corina, sa stii ca de cand mi-ai lasat comentariul asta ma caznesc sa imi amintesc daca aveau sau nu hartie igienica atunci cand mi-am petrecut eu sesiunea acolo (adica acum aproape 2 ani). La fel cum stau sa ma intreb daca aveau hartie la BCU la Cluj, unde mi-am petrecut mai bine de doua sesiuni! Faza e ca, pana nu mi-a picat fisa cu questia asta, nici nu-mi statea gandul sa ma uit dupa asa ceva! Din pacate, acum, starea la care ma astept e sa nu gasesc.

    Si, nu, nu doar politehnistii sunt "ecologisti", mai stiu si alte facultati din Bucuresti sau din tara pe acelasi principiu. Oricum, mult mai nasol mi se pare fenomenul asta nu la facultate, unde deja venim cu lectia invatata, ci la scolile primare... si ce aiurea mi se pare sa-ti inveti copilul cum sa faca pipi fara sa atinga nimic, sau cum sa umble cu hartia igienica in ghiozdan. Iar in cazul fetelor, lucrurile sunt mega-distractive, trebuie sa recunoastem!

    RăspundețiȘtergere