16 iulie, 2008

Experiment statistic personal

Eu sunt o fiinţă ciudată care citeşte tot ce-i iese în cale, implicit şi ce scrie pe toţi pereţii... Cred că ştiu deja pe dinafară mesajul de pe tăblia din wc-ul de la muncă, de atâtea ori am citit-o mai mult sau mai puţin voluntar. Ei bine, tot aşa mi-a atras atenţia un afiş mare din autobuze pe care scria cam cât poţi economisi dacă îţi faci abonament în loc să cumperi bilete pentru fiecare călătorie (de parcă ar cumpăra bucureştenii bilete, dar asta e altă poveste!). Pe afişul respectiv scria mare şi tare după cum urmează:

la 2 călatorii zilnice economiseşti peste 35% (wow, deja e mult)
la 3 călatorii - 58%
la 4 călătorii - 68%
la 5 călătorii - 75%
(peste 5 îi bagi în sapă de lemn, ia nu te mai plimba atâta cu autobozul!)

Mă tot uitam eu la afişul respectiv şi nu ştiam în ce categorie mă încadrez, ca să văd daca trebuie să mă bucur sau nu... Pe de altă parte eram curioasă dacă într-adevăr cifrele alea sunt reale. Aşa că m-am hotărât să fac un mic experiment: timp de o lună de zile, cât ar dura un abonament, mi-am notat în fiecare zi numărul de călătorii cu autobuze şi alte asemenea mijloace, fără să îmi schimb programul ca să influenţez rezultatele. Pentru că mă bătea gândul să îmi fac şi abonament la metrou, am notat şi călătoriile cu metroul. Şi aşa, just for fun, am vrut să ţin evidenţa controalelor.

Perioada de desfăşurare a studiului a fost 16 iunie - 15 iulie, deci azi pot centraliza rezultatele. Cele mai multe călătorii într-o zi au fost în număr de 5, pe data de 5 iulie (am fost să-mi cumpăr haine, am fost în Carrefour, apoi acasă şi apoi la Bestfest), iar cele mai puţine au fost 0 - pe datele de 12 şi 13 iulie, timp în care am fost la mare. Se deduce de aici că într-o lună eu am fost plecată din Bucureşti un singur weekend şi o zi la Braşov. Cam slăbuţ... Dar să revin la rezultatele studiului. Cu metroul am fost doar de 4 ori, deci cartelele de 10 călătorii sunt de ajuns pentru nevoile mele. Cât despre controale, tocmai când mă bucuram că am scăpat o lună fără şi pot face mişto de RATB, am prins azi, în ultima zi, un control. Chiar şi aşa... un control pe lună! Nu mai zic nimic, că sigur n-o să mai ajung şi la partea de calcule.

Calcululele şi calculelele zic aşa:

am făcut 71 de călătorii
împărţit la 30 de zile rezultă 2,36 călătorii / zi (cam slăbuţ...)
dacă era să plătesc pentru ele, ar fi costat 71 * 1,3 = 92,3 RON
abonamentul m-a costat 50 RON, adică 54,71% din costul calculat
rezultă că am economisit 45,82% din sumă, mai precis 42,3 RON (nu-i rău...)

Dacă ne bazăm pe un control pe lună, cam la aceeaşi "economie" ajungi dacă plăteşti amenda, care e de 50 RON. Câştigi în schimb adrenalină, spirit de observaţie ca să poţi evita controlorii şi "tărie de caracter" care te ajută să furi!

Ca o ultimă observaţie, reclama nu minte. La fix 2 călătorii economia vine undeva la 36%.

Acestea fiind zise, vă doresc noapte bună şi vă aştept la următorul experiment statistic, programat pentru o dată necunoscută încă. Aştept idei de experimente... mă gândeam să număr claxoanele din intersecţie, dar n-am atâţia nervi. Apropos, se zice despre ăştia care trebuie să numere chestii ca să se simtă bine că au tendinţe de autism. Sper că n-ar trebui să mă îngrijorez...

5 comentarii:

  1. Am să o iau ca pe un compliment :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma pot abtine de data asta, nu de alta dar si eu numar stalpi, sipci din gard etc.
    F interesanta idea cu numaratul claxoanelor. Mai sugeres in aceleasi intersectii numararea inguraturilor intre soferi si clasificarea lor in : de mama, de sfinti sau pur si simplu "boule", "tampitule". Ar fi ceva interesant. Dana

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, m-am gândit şi eu la variaţiuni pe tema asta, dar mi-e că-mi stric dispoziţia calmă pe care de-abia ce am câştigat-o... mai aştept măcar să mă bucur de ea :)

    RăspundețiȘtergere