05 iunie, 2009

Votezi?

Duminică e zi de Alegeri Europene. Astăzi am fost uimită să constat că foarte mulţi dintre cunoscuţii mei nu intenţionează să voteze. În cel mai bun caz, sunt la stadiul de "poate" sau "o sa văd atunci". Pe net şi pe la radio am observat oameni care fie promovează clar absenţa de la vot, fie spun că vor vota astfel încât votul să le fie anulat. Ce să zic... în România lumea e din ce în ce mai scârbită de tot ce ţine de politică, şi mai ales de politicieni.

Avem motive diferite ca să nu mergem la vot, dar se pare că suntem totuşi aliniaţi la tendinţa europeană din acest punct de vedere. Şi pentru că în toată Uniunea se prezice absenteism crescut la urne, Parlamentul European a început cu câteva luni în urmă o campanie cu scopul popularizării alegerilor şi a promovării prezenţei la vot. Trebuie să recunosc că pe mine campania asta m-a atins. Am observat imediat bannerele publicitare din oraş, şi mi s-au părut inteligent concepute şi cu un mesaj clar: avem puterea de a influenţa viitorul Europei prin votul nostru.

În plus, campania s-a folosit de o serie de întrebări de interes european, mizând - cred eu - pe un efect secundar interesant: stimulând populaţia să îşi pună întrebările din bannere ar putea creşte sentimentul de apartenenţă europeană. Ca să vedeţi despre ce vorbesc, cam aşa arată una dintre reclamele din campanie:

Ei bine, pe mine una m-au pus pe gânduri. Poate mă simt io mai cetăţean european decât alţii, poate am citit şi învăţat mai multe despre UE când eram mai tânără şi mai impresionabilă, dar eu m-am hotărât să merg la vot! Şi dacă tot am luat aşa o decizie măreaţă, vreau să votez informat.

Deci, care-s criteriile pe baza cărora pui ştampila pe un partid sau candidat? Există undeva pe net un site care te ajută să vezi cu doctrina cărui partid te identifici punându-te să răspunzi la un chestionar de 40 de întrebări. Mie mi-a ieşit majoritar PD-L, cu locul doi la mică distanţă UDMR (!). Interesant, dar să zicem că înclinaţia spre o doctrină politică sau alta o ştii şi singur. Ce alte informaţii te pot ajuta să alegi?

Ei bine, eu aş vrea să vad cam cine sunt candidaţii de la fiecare partid. Asta e o dorinţă de bun simţ, de altfel. Candidaţii ăştia apar şi pe bannerele de campanie ale fiecărui partid, dar, sincer, astea m-au lăsat cu totul rece. Singurele bannere pe care le-am observat au fost cele căzute de pe stâlpi şi bătute de vânt după furtuna recentă şi singurul setiment vis-a-vis de campanie a fost cel de enervare când am găsit 4 fluturaşi cu acelaşi partid în cutia mea poştală azi dimineaţă (s-or fi gândit că e mai convingător aşa?). Aşa că m-am apucat să caut tot pe net informaţii despre cei ce vor să ne reprezinte în Europa. Evenimentul Zilei are un portal dedicat Alegerilor Europarlamentare unde găseşti cam orice informaţie utilă: liste, CV-uri, activitatea în Parlamentul European (unde e cazul), etc. Ce nu-mi place e că trebuie să dau prea multe click-uri şi să ma uit pe prea multe pagini ca să aflu câte ceva.

Aşa că m-am întors la site-ul lui Vivi, Harta Politicii din România - pe care de altfel l-am studiat şi la uninominale, chiar dacă n-am votat. La secţiunea de Europarlamentare 2009 ai imediat o viziune generală asupra candidaţilor. Sunt puse primele 11 nume de la fiecare partid, iar în dreptul lor nişte simboluri frumoase care te ajută să te orientezi uşor: evaluarea din ultimul mandat PE e colorată sugestiv, vezi dacă a candidat la Parlamentarele din 2008 şi sunt marcaţi chiar şi cei de pe lista Caţavencu a candidaţilor pătaţi. Şi toate astea chiar pe prima pagină!

În plus, poti afla informaţii oricât de detaliate cu click pe diverse nume sau partide - iar navigarea prin candidaţi mi se pare mai uşoară. Mai găseşti un rezumat al candidaturilor asezonat cu informaţii despre alegeri în general şi - dacă ai dispoziţia necesară să faci speculaţii despre procentele obţinute de fiecare din partide - te poţi juca cu un Simlator de Alegeri. How cool is that?

Acestea fiind zise, mai am o singură întrebare: voi votaţi?

Un comentariu: