08 ianuarie, 2009

Normalitatea ţigării la cafea

Zilele astea vuieşte târgul de ştirea cum că a intrat în vigoare noua "lege a fumatului" (numele oficial e unul mult mai pompos). Conform acesteia, spaţiile pentru fumat din locurile publice trebuie să fie delimitate clar, ventilate (asta ar fi ceva nou!) şi să nu fie spaţiu de acces. Ba mai mult, în restaurante şi baruri spaţiile de fumat trebuie să fie maximum 50% din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor. Asta la cârciumile mai mari de 100 mp. Cele mai mici trebuie să aleagă dacă să fie destinate exclusiv fumătorilor sau nefumătorilor. Interesant, nu?

Aşa, şi cică "timp de două săptămâni, inspectorii vor face un control tematic la nivel naţional" ca să vadă dacă se respectă cele de mai sus, zice site-ul Mediafax. Ţineţi minte fraza asta, căci voi reveni la ea.

Ei bine, chiar azi am fost la o cafea într-o locaţie care tocmai a devenit exclusiv nefumătoare: Gregory's din Piaţa Unirii (Bucureşti, dacă se întreba cineva). Am intrat eu şi mi s-a părut aşa... prea gol pentru ora aia matinală. Şi parcă şi aerul era altfel, mai puţin blurry. Şi apoi am avut vaga impresie că nu mai sunt scrumiere pe mese, nici în zona destinată fumătorilor. Apoi am văzut şi pancartele care delimitau ambele jumătăţi ale micuţului local ca fiind "nefumători".

Ciudată a fost altă chestie, pe care tocmai am conştientizat-o: eu m-am aşezat unde ştiam eu că sunt fumătorii - şi unde nicio masă nu era ocupată - pentru că la nefumători era plin! Trebuia din prima să mă pună pe gânduri chestia asta.

Revenind la poveste, la puţin timp după aceea au venit nişte cetăţeni care se vedea că sunt "regulars", la fel cum se vedea că în restul zilei stau şi vând trei şosete la 5 lei plus căciuli şi mănuşi că e sezonul pe trotuarul din faţă. Evident, îşi iau cafea, unul aprinde o ţigară şi cere o scrumieră. Moment în care a avut loc următorul dialog (aproximativ)

Client (C): Dă-mi şi o scrumieră
Tipa de la bar (T): Nu se mai fumează.
C: Nici aici, la bărbaţi? (nu ştiu ce a vrut să spună cu asta...)
T: Nicăieri.
C: Nicăieri?
T: Nu se mai fumează. (limitat vocabular, I know)
C: De ce?
T: Că nu se mai fumează. (deja suna a placă stricată)
C: Păi cum să-mi beau cafeaua fără ţigară?
T ridică din umeri: Întreaba-l pe şefu'.
C: Şefule, cum adică nu se mai fumează?
Şefu (Ş): Nu se mai fumează nicăieri în local. Uite, scrie şi acolo.
C încă circumspect: De când?
Ş şi T în cor: De ieri!
C: De ieri!? Hahaha. Şi io ce fac? Cum îmi beau cafeaua fără ţigară?
Ş: Nu se mai fumează. Dacă vine controlul puteţi plăti amendă lei!

Clientul iese bodogănind. Acuma mi-am dat eu seama că tipa de la bar de fapt repeta "nu se mai fumează" ca în faza de negare, aşa, căci începusem să vad pe faţa ei dezamăgirea şi am mai auzit ceva de genul "adevărul e că e normal să bei cafeaua la ţigară" - pe tonul cel mai serios posibil.

Stop cadru

Să analizăm cele de mai sus, în puncte scurte.

1. Cum să scrii într-o ştire că "timp de două săptămâni" vor fi controale? Nu suna ca un fel de fă-te frate cu dracul până treci puntea? Staţi cu dinţii strânşi băieţi, că trece repede şi apoi ne vedem noi de ale noastre! (Ce-i drept, aici s-ar putea să fie o prevedere legală să anunţi controalele, dar nu mă pricep aşa că ziceţi dacă greşesc)

2. Cum adică tu, patron de local, zici "dacă cumva vine controlul plătiţi amendă"? Man, tu faci regulile, tu trebe să dai un exemplu. Tu trebuie să zici nu se mai fumează aici pentru că aşa am ales să respectăm legea. Din nou încep să mă minunez cât le lipseşte oamenilor din ţara asta integritatea, coloana vertebrală şi simţul răspunderii! Nu, noi aruncăm pisica moartă de la unul la altul... singura problemă e că de la un timp începe să pută...

3. "E normal să bei cafeaua la ţigară"? Despre asta nici nu am ce să mai zic!

Concluzie

Aştept cu nerăbdare să treacă cele două săptămâni de spaimă, să văd daca Gregory's ăsta va rămâne nefumător. Şi chiar dacă e în continuare nefumător oficial, dacă nu cumva se va mai permite fumatul clienţilor "doar de data asta", că tot "nu vede nimeni".

Am o bănuială despre ce se va întâmpla, dar mă gândesc că vă prindeţi şi voi care e asta. Io oricum vă ţin la curent cu ce aflu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu