10 februarie, 2008

Aleator

Astăzi chiar am exagerat cu Internetul... De la prânz până acuma am stat numai la calculator, cu o pauză de cam o oră, cât ne-a luat să mergem până în centru, să luăm „prânzul” şi să ne întoarcem acasă. Am fost la un restaurant cu specific ardelenesc / unguresc în pasajul Vilacrosse, căruia îi spune chiar Bistro Vilacrosse. Interesat localul (micuţ) şi interesantă şi mâncarea, cu menţiunea că s-ar putea să nu fie pe gustul oricui. Cel puţin eu nu cred că aş fi putut mânca gulaşul (foarte picat!) pe care l-a mâncat masculul feroc. Oricum, merită încercat ca experienţă.

Da, ne-a fost lene să gătim! Lui pentru că e prea ocupat să se joace, mie pentru că sunt prea ocupată stând pe net. Aşa! Ce mai vroiam să spun? A, da! Pentru cei interesaţi, am mai scris câte ceva pe Hoinar. Încă n-am terminat Viena, dar nu mai am mult :) Şi nu vreau să mai las să treacă atâta timp între postări, că nu-i frumos... dacă am zis că fac o chestie apăi să o fac, nu?

Fără nicio legătură, ştiţi cum se numeşte monumentul ăla din faţa Muzeului Naţional de Artă - cel cu „ţeapa”, pun pariu că nu e greu de identificat! Vroiam să trecem pe acolo să-i fac (eu!) nişte poze dar ne-am luat cu altele (în speţă Internet şi jucat pe calculator) şi n-am mai avut timp. Poate altă dată... În fine, ideea e că el se numeşte... PIRAMIDA IZBÂNZII! Asta da inspiraţie! Cuvinte puternice, cu încărcătură simbolică şi sonoritate! Şi celelalte elemente ale pieţei au câte un nume la fel de inspirat, dar ăsta mi-a rămas în minte. O să mai trec pe-acolo să le verific şi pe restul...

Am citit zilele astea un articol în National Geographic - ediţia românească - despre calviţie. Mă rog, mai mult o notă scurtă, compilată dintr-o carte pe nume „Baldness: a social history”. Interesant aşa, doar o singură doleanţă am. Legată de o traducere, cum era de aşteptat. La sfârşitul articolului se zice că s-ar putea să apară o metodă de vindecare a calviţiei, iar comentariul de final este: Dar nu vă aşteptaţi să plătească asigurările!. Când am citit asta iniţial m-am gândit... cum adică, părul să plătească asigurările!? Ce asigurări? Dup-aia m-am prins de contextul (mai mult social): companiile de asigurări medicale nu vor plăti pentru tratamentul de (re)creştere a părului! Hmmm... păi în afară de exprimarea puţin ambiguă, rămâne şi nepotrivirea de înţeles: la noi nu există sistemul de asigurări de sănătate din America şi nici ideea de „a fi acoperit de asigurare”. Şi sper să nici nu fie cât de curând. Şi de asta cred că era mai bună altă formulă de exprimare, care să facă referinţă la ceva cunoscut nouă. Sau măcar o notă explicativă.

Nu în ultimul rând, am de facut un anunţ neoficial: Becu din pivniţă are nevoie de oameni care să scrie articole. Pentru că se pare că nu poţi schimba lumea cu o mână de oameni care scriu în timpul liber, printre sesiuni, ieşiri cu prietenii în oraş sau deadline-uri la muncă (ştiu cum să spun deadline şi în româneşte, dar mi-e lene). Anunţul e neoficial pentru că nu m-a rugat nimeni să-l scriu. Dar asta e părerea mea, că e nevoie de cât mai mulţi oameni care să scrie pentru că astfel se micşorează probabilitatea de a fi toţi ocupaţi în acelaşi timp. So, dacă e cineva interesat, îl/o invit să intre pe site-ul Becu la secţiunea contact (mai precis aici) şi să ne trimită materiale. Promitem faimă şi recunoaştere şi un răspuns referitor la articole. Ca bonus intrarea într-o comunitate cu gânduri mari. Articolele pot fi despre orice în principiu - doar să fie de opinie - sau pe o temă dată. Tema pentru numărul viitor este „revoluţii”. Atâta! Pentru alte detalii legate de stil sau conţinut, cred că e cel mai uşor să citiţi câteva articole. Sau puteţi să mă întrebaţi pe mine.

Nighty night, oh big Internet!

Un comentariu: