09 decembrie, 2009

Ia cadou', neamule!




Aţi început cumpărăturile de sărbători? Deja mai sunt doar două săptămâni până la Crăciun... ştiaţi, nu? Pe mine, una, de câţiva ani încoace, luna decembrie mă cam ia pe nepregătite. Deşi în fiecare an îmi propun să mă gândesc din timp ce cadouri vreau să cumpăr şi pentru cine... fac ce fac şi mă trezesc în ultimele câteva zile, alergând de nebună prin oraş.


Şi se pare că anul ăsta o să am pe unde să alerg, nu glumă. Au răsărit târgurile de cadouri de peste tot, doar timp şi dispoziţie de umblat să fie... Până acum, avem aşa:

  • Târgul Cărtureştilor - din 4 până în 31 decembrie, la librăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur Verona, nr. 13-14) auto-intitulat "micul târg de cadouri deştepte", adresat în special iubitorilor de cărţi, muzică şi filme.
  • Boutique de fineţuri - weekendul ăsta, adică 12-13 decembrie, la Cafepedia (Str. Arthur Verona, nr. 2) - ne aşteaptă cu "produse rafinate" şi cadouri gratuite pentru primii 500 de vizitatori.
  • Marche de Noel - tot 12-13 decembrie, la Institutul Francez (Bulevardul Dacia, nr. 77)
  • Clasicul târg de la Sala Dalles - din 30 noiembrie până în 23 decembrie, pe bulvardul Nicolae Bălcescu, nr. 18.
  • Festivalul darurilor de Crăciun - din 4 până în 23 decembrie, la Sala Palatului.
  • Şi pe lângă astea, majoritatea parcurilor mari (Parcul IOR, Parcul Kiseleff, Cişmigiu, etc?) ca şi trotuarele din centru sunt pline de tarabe cu "suveniruri de iarnă" şi alte asemenea.
Problema e alta: pe la toate târgurile astea, se găsesc cam acelaşi lucruri... Multe bijuterii, ceva haine, căni de diverse feluri, cărţi, vinuri, filme, muzică şi tot felul de nimicuri mai mult sau mai puţin utile (câte rame foto sau brelocuri amuzante poţi face cadou până să epuizezi toţi prietenii din agendă?). Deci, dacă nu eşti atent şi nu cauţi cu atenţie, de la un astfel de târg poţi lua cu uşurinţă un cadou impersonal şi - să-i zicem aşa - obişnuit.


Dar să zicem că mă orientez spre altceva: nu mă încred în faptul că vreun târg de cadouri o să-mi rezolve problemele şi plec în căutarea unor daruri speciale. Adică mă gândesc dinainte, cam ce fel de cadou caut pentru fiecare şi dup-aia mă duc pe cât posibil drept la ţintă. Sună bine, nu? Dar deja am dat într-o altă problemă: ce-şi doresc oamenii să primească de Crăciun? Vor ceva practic sau ... altceva? Dacă e ceva practic, de ce anume au nevoie? Bineînţeles, răspunsurile variază de la persoană la persoană, şi cu cât vrei să faci mai multe cadouri, cu atât problema devine mai spinoasă.


Personal, îmi place să primesc în dar lucruri pe care mi le doresc, dar pe care nu mi le-aş cumpăra singură. Cu alte cuvinte, lucruri de care nu am nevoie. Dar alţii... cum sunt alţii, nene? Mă şi văd deja, cu liste peste liste de idei şi fără nimic în traistă... sau şi mai rău: şi fără idei, şi cu traista goală!


Deci, ajutor! Daţi-mi idei de cadouri de Crăciun care să iasă din tipare! Şi lămuriţi-mă şi pe mine, cum e mai bine: cadourile practice sunt ok sau nu?

[PS. Recitind articolul ăsta, îmi dau seama de ce nu e bine să scrii pe blog de la birou. Prea multe chestii care să distragă atenţia pot duce la exprimări alambicate şi dubioase... şi da, e valabil şi pentru acest post-scriptum!]

3 comentarii:

  1. Eu personal m-am decis sa merg pe chestii care se consuma( bautura sau ciocolata de calitate , parfumuri, cosmetice). Si spun asta dintr-un considerent practic...de ceva vreme nu mai am loc de chestii in casa...ma sufoc de prea multe haine , seturi de farfurii de vaze, veioze primite-n dar cu care nu stiu ce sa fac...Plus ca unde sa le tot depozitez si ma vad nevoita sa incep sa arunc...si detest sa arunc lucruri primite in dar!
    Singurele exceptii de la "consumabile" le fac atunci cand stiu exact ce-si doreste prietenul/prietena mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am zis sa iau chestii practice, de care au oamenii nevoie dar pe care nu si le cumpara din diverse motive.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, între timp mai fac şi eu research pe toate planurile... şi pentru cadouri practice, şi pentru "consumabile" şi pentru alte lucruri nu neapărat utile :)

    Mai aştept idei :)

    RăspundețiȘtergere