01 martie, 2012

„Cine poartă mărţi­şoare, / Nu mai e pârlit de soare!”

Se pare că printre puterile benefice ale mărțișorului se numără și faptul că ne protejează de soarele de martie, socotit un purtator de energii nefaste ale trecerii de la iarnă la primăvară. Mai sunt tradiții care spun că mărțișoarele se poartă nu începând cu 1 martie, ci cu ziua de lună nouă din martie. În unele locuri e purtat până în 9 martie (zilele babelor), în altele până vin cocorii sau înfloresc pomii, în unele de către femei și copii, în  altele de toată lumea, fără discriminare de sex sau vârsta.

Oricare ar fi tradiția "adevărată", toate sunt de acord că mărțișorul e un talisman aducător de noroc. El ne apără de spiritele rele și de bolile de primăvară și ne aduce un an îmbelșugat și bun. De aceea marea majoritate a mărțișoarelor moderne conțin simboluri purtătoare de noroc: trifoi cu patru foi, coșari, potcoave, sau simboluri ale primăverii și renașterii: orice fel de flori.

De 1 martie se aleg babele, iar după cum e vremea în ziua respectivă, așa îți va fi și anul. Și se mai spune că e bine să se deschidă toate geamurile și ușile, pentru a lăsa în casă aerul de primăvară (spre deosebire de soare, aerul e benefic).

Acuma nu știu cum sunt alții, dar mie-mi place mărțișorul. Firul roșu cu alb mă binedispune, venirea primăverii la fel (înainte de astenii), și aș vrea să văd mărțișoare purtate de cât mai mulți oameni. Pănă la urmă, tradiția asta e mult mai a noastră decât alte sărbători importate și sărbătorite cu aplomb.

Până una-alta, vă ofer un mărțișor virtual (primit astăzi de mine) și vă doresc o primăvară minunată și un an și mai și! Iar dacă vreți să aflați mai multe despre mărțișor, zilele babelor și tradițiile de primăvară, am găsit lucruri interesante pe traditionalromanesc.roNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu