31 octombrie, 2009

După how-to-web

Am auzit azi la how-to-web că list-posturile sunt vedete în lumea blogging (pen'că sunt uşor de citit şi digerat în era asta a vitezei în care ne aflăm), aşa că am să fac şi eu un rezumat al conferinţei How to Web, la care am avut azi plăcerea să particip.

Întâi şi-ntâi trebuie să spun că am fost plăcut surprinsă de organizare şi de conferinţă în general. Subiectele atinse au fost interesante, prezentările la fel (marea majoritate), iar partea logistică a funcţionat fără probleme vizibile participanţilor. Toate astea m-au făcut să rezist prin maratonul de 10 ore de stat prin Poli şi împrejurimi şi cele 12 prezentări acoperind o mare varietate de teme. Despre prezentări vreau să vorbesc, pe scurt, în cele ce urmează.

1. Semantic Web (Vladimir Oane)
- subiect foarte interesant, chiar m-a pus pe gânduri vis-a-vis de "ecosistemele API" pe care diversele proiecte online le creează pentru interacţiunea şi integrarea cu alţi jucători din domeniu.
- mi s-a părut că Vladimir era cam stresat sau grăbit, sau... ceva, pentru că discursul lui nu m-a prins foarte tare. Iar ponderea mare de cuvinte şi expresii în engleză mi-a lăsat un gust amar.

2. Web techs (reprezentanţi Adobe şi Microsoft)
- discuţia avea potenţial, dar n-am rămas cu mare lucru din ea. Tipul de la Microsoft avea ceva mai multă carismă (deşi în sală erau unii pregătiţi să-l "linşeze" :P). Din păcate era cam gălăgie în sală şi s-a şi auzit foarte prost pâna în partea a doua a sălii, unde eram şi eu.

3. Ce înseamnă succesul (Dragoş Roua, Octav Druţă, George Lemnaru)
- din nou o discuţie, ceva mai interesantă decât precedenta, dar cu aceleaşi probleme legate de "sonor".
- am aflat un rezumat despre cum să faci bani cu un site / blog: donaţii, promovare produse, programe de afiliere, cursuri
- şi cum se începe un business cu cei trei F - Friends, Family, Fools. Amuzant dar cu un sâmbure de adevăr.

4. User experience design (Maximilian Marele)
- iarăşi un subiect extrem de interesant, cu aplicabilitate la designul de interfeţe în general, nu doar la web
- mi-au plăcut recomandările de cărţi, dintre care de Don't Make me Think ştiu de ceva vreme (e pe un wish-list mental din categoria cărţi tehnice)
- Max a prezentat cu entuziasm şi pasiune, mi-a plăcut atitudinea lui.

5. Social media (Călin Fusu de la Neogen)
- personal mă interesa mai degrabă cum aş putea folosi eu un sistem de reţea socială pentru a-mi promova un proiect. Cum subiectul ăsta a fost tratat doar marginal, prezentarea nu m-a prins atât de tare.
- am apreciat atitudinea deschisa a lui Călin Fusu şi modul sincer şi franc de a răspunde la întrebări.

6. Cum începi un business de web (Vladimir Oane, Mihai Sava, Eugenia Cosinschi, Cristina Alexandru, Cristian Pascu)
- iarăşi o discuţie care avea potenţial, dar în care din cauza numărului mare de vorbitori ideile s-au cam repetat. Afirmaţiile interesante se puteau pierde în discuţia de fond dacă nu erai atent.
- de reţinut: ideile sunt overrated, e mai important să începi munca (Vladimir); solicită, acceptă şi ţine cont de feedback de la utilizatorii tăi (Mihai), dă dovada de dinamism şi flexibilitate.

7. Cloud computing (Andrei Dragomir)
- subiect interesant, îţi dă o idee despre viitorul hostingului şi puterea virtualizării, chiar dacă nu s-a putut intra în foarte multe detalii şi o prezentare ok.

8. Video management (Mihai Sava)
- cea mai mişto mi s-a părut ideea conform căreia poţi publica conţinut video interactiv. Ceva de genul, te uiţi la un film şi la un moment dat anumite produse din scenă sunt identificate ca fiind interactive; dacă faci click pe ele te poţi duce direct să le cumperi, în timp ce filmul tău te aşteaptă pus pe pauză. Intrigant... deşi un aşa stil de publicitate s-ar putea să mă enerveze la culme.

9. Despre antreprenoriat (Vlad Stan)
- deşi conţinutul prezentării nu a fost fenomenal, carisma şi stilul lui Vlad au făcut-o infinit mai interesantă.
- mi-a plăcut însă la nebunie afirmaţia legată de Trigwee: dacă toată lumea şi-ar publica visurile, am putea folosi Trigwee pentru a afla visurile omenirii. O viziune cu adevărat nobilă! (Oricum, m-a atras ca să visez cu ei)

10. Data mining pentru aplicaţii web (Paul Chiriţă)
- despre data mining ştiam destule de la şcoală, iar pe partea de web nu s-a vorbit despre ceea ce mă interesa pe mine. Prezentarea a fost despre urmărirea modului în care utilizatorul navighează printr-un anumit site (usage mining), în timp ce pe mine mă interesa tare mult analiza conţinutului relevant pentru un utilizator (content mining). Dar chiar şi aşa, am mai aflat câte ceva despre unelte de analiză (server-side) de care nu ştiam. Deci, interesant.

11. Multiplayer games (George Lemnaru)
- foarte interesantă partea despre cum concepi şi realizezi un produs. Despre discuţia cod vs documentaţie de design o să scriu într-un post viitor. Dacă m-ar atrage gamingul, aş încerca şi erepublik. Dar nu-s în publicul ţintă :)

12. eGovernment (Ciprian Dobre)
- am fost plăcut surprinsă să aflu despre noi proiecte de cercetare în desfăşurare la Poli (că "pe vremea mea" erau cam rare, sincer). Şi, vorba cuiva, la fel de plăcut surprinsă de faptul că un proiect în parteneriat (cu ASE şi Fraunhofer Fokus) a fost implementat la timp şi (spun ei) chiar funcţionează.
- prezentarea a fost cam lungă şi cam aridă (Poli style, din păcate)

Cum ziceam, per total conferinţa mi s-a părut un real succes, şi are potenţial de a deveni şi mai bună şi a se dezvolta interesant în viitor. Eu una am să mai merg, dacă voi mai avea ocazia. Până una alta, cred că organizatorii merită felicitări!

[Aş mai scrie, dar sunt cam terminată după trezirea matinală şi ziua plină. Plus că în Poli e la fel de frig cum îmi aminteam şi tare mi-e teamă că sunt pe care să răcesc...]

25 octombrie, 2009

Ziua cea mai lungă

Probabil toată lumea ştie că azi s-a schimbat ora şi că din cauza asta, ziua de azi e ziua cea mai lungă din an. Apropos de asta, am auzit o întrebare drăguţă la radio ieri: ce faci cu o oră în plus? Eu una cred că o să mă duc la o cafea de după-amiază în ora asta, dar sunt curioasă să aflu şi parerile altora.

Deci, ce faceţi cu o oră în plus pe ziua de azi?

21 octombrie, 2009

Chestii care mă enervează

1. Reclamă pentru un ziar, difuzată la radio. Ideea principală a reclamei e că în ziarul respectiv nu vor fi tratate subiecte politice. Şi vorbeşte un nene cu voce sobră despre chestia asta ceva vreme, fără să uite să menţioneze şi că ziarul pe care-l promovează e liderul presei "quality" din România (ce-o mai fi şi presa quality nici nu vreau să întreb...). Şi dup-aia urmează finalul apoteotic - o voce de copil, care ne spune: "dacă te-ai săturat de politică, citeşte şi tu ". Am rămas interziscă ca la auzul unui banc sec... Spuneţi-mi şi mie, ca nu mă prind: ce legătură e între copil şi lipsa politicii din paginile ziarului?

2. 9 fără ceva dimineaţa, intersecţie din Bucureşti. Pe cele două benzi ale unuia dintre sensuri stă coloana de maşini la semafor. Pe liniile de tramvai s-au format încă două benzi de "jmecheri" care sunt mai presus de aşteptatul în coloană. De ce li se pare acestor şmecheraşi că şi aşteptatul la semafor e sub demnitatea lor, şi insistă să mă calce pe trecerea de pietoni?

3. Săptămâna asta n-am ieşit în oraş mai mult de drumul birou - acasă, care înseamnă vreo juma de oră de mers pe jos şi cu metroul, pe o distanţă nu foarte mare. Cu toate astea, în fiecare zi am numărat cel puţin 5 gagici încălţate cu acelaşi model de cizme. E vorba de faimoasele cizmuliţe australiene UGG. Sincer, mie mi se par cam UGGly, dar nu te poţi pune cu "tendinţele toamnei"! Totuşi, de ce ai vrea să porţi un articol vestimentar (care şi sare în ochi) pe care îl poarta încă ţşpe mii de alte fete? Şi unde mai pui că arată chiar la fel toate cizmele astea! Deci... de ce?

M-am răzgândit... nu mă enervează chiar aşa de tare chestiile astea! Mai degrabă mă amuză :)

How-to-web

Văd că în ultima vreme Facultatea de Automatică şi Calculatoare (şi Politehnica în general) începe să semene din ce în ce mai mult cu ceea ce-mi imaginam eu că ar trebui să fie o comunitate academică. Mă refer acum mai ales la implicarea UPB în organizarea de concursuri, conferinţe şi întâlniri prin care viitorii absolvenţi au şansa de a vedea părţi ale domeniului pentru care se pregătesc diferite de cele strict legate de şcoală (teme, cursuri, proiecte). Evenimentele de genul ăsta sunt importante pentru că îţi pot da perspectivă, te pot ajuta să te gândeşti puţin mai departe de viitoarea sesiune şi, de ce nu, să-ţi dai seama ce fel de carieră din domeniul IT este potrivită pentru tine.

Despre ultimul exemplu de acest gen tocmai am aflat în această dimineaţă, şi întâmplarea face să fie un subiect care mă interesează. Este vorba de conferinţa How-to-web, care se auto-intitulează "prima conferinţă educaţională dedicată webului din România". Conferinţa va avea loc sâmbătă, 31 octombrie, în Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Din ce-am văzut în agendă, participarea la conferinţa e atractivă din cel puţin două puncte de vedere:

1. Informaţii interesante şi de actualitate din domeniu - de la începerea unui business pe web până la social media sau eGovernment. De aici vine perspectiva de care vorbeam mai sus. Participarea la un dialog despre cele mai noi tehnologii şi dialogul de idei cu oameni care fac deja ceva în domeniu nu poate fi decât benefic, pentru că mi se pare că aşa apar ideile cu adevărat bune şi originale. Iar pentru tinerii profesionişti o astfel de conferinţă poate fi extrem de utilă, mai ales că orice firmă mică ştie că web-ul te poate ajuta enorm la început, aproape indiferent de domeniul de activitate.

2. Posibilitatea de networking. Discuţii mai mult sau mai puţin formale cu profesionişti şi colegi nu pot decât să avantajeze atât un student care se pregăteşte să-şi înceapă cariera, cât şi un profesionist care poate vrea să-şi promoveze propria afacere. Niciodată nu ştii pe cine vei întâlni şi cine ar putea avea nevoie de serviciile tale pe viitor.

În ceea ce mă priveşte, voi continua să merg la întâlniri şi conferinţe cât mai multe şi diverse, chiar din domenii care poate nu mă interesează la prima vedere. Cum spuneam, nu cred că e metodă mai bună de lărgirea orizontului personal şi profesional! Deci, ne vedem la How-to-web?

13 octombrie, 2009

Herăstrău, 9 a.m.

Cândva săptămâna trecută mi s-a pus mie pata că vreau să încerc să fotografiez raze de soare printre copaci cât mai de dimineaţă (şi ideal pe ceva ceaţă...). Aşa că mi-am convins masculul că trebuie să mergem undeva unde să găsim copaci înalţi şi apă. Am convenit asupra parcului Herăstrău. Şi pentru că nu ne place să ne chinuim singuri (prin chin înţelegem trezitul la 7 dimineaţa, sâmbăta), am reuşit s-o convingem şi pe Irina să ni se alăture. Şi uite aşa ne-am găsit 4 persoane (două Irine şi consorţii aferenţi :) ) la 9 dimineaţa, umblând de nebuni prin parc cu aparatele foto.

Evident, soare n-a fost, deci nici urmă de razele mele. Ba chiar a fost friguţ faţă de ce citisem pe site-uri cu prognoza meteo. În rest plimbarea a fost foarte plăcută - am făcut poze, am povestit, ne-am distrat de diversele animăluţe de prin parc (de la veveriţe până la câini mult prea energici pentru stăpânii lor adormiţi) şi ne-am simţiti bine. Well, cel puţin eu una m-am simţit bine!

Şi-am observat o chestie interesantă: sâmbătă dimineaţa parcul Herăstrău parcă nu face parte din filmul obişnuit al Bucureştiului... Nu tu scuipători de seminţe, nu tu aglomeraţie, nu tu muzică ascultată la "boxele" telefonului mobil... Am văzut în schimb oameni care-şi plimbau câinii, oamenii care se plimbau cu rolele sau cu bicicleta (uneori cu tot cu copii), oameni care alergau şi oameni care făceau antrenamente de canotaj. Am auzit cel puţin 3 limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză şi germană) şi ne-am întâlnit cu un bătrânel simpatic: prima dată când ne-a văzut ne-a dat bună dimineaţa, iar a doua oară ne-a întrebat dacă am obosit deja (ce-i drept, ne cam odihneam pe o bancă la momentul respectiv).

Oricum, am zis că nu mai merg în Herăstrău decât dimineaţa devreme. E categoric mai frumos şi mai relaxant! Iaca şi poze, că tot am zis că mă capacitez să aleg câteva:

Morning walk

[Plimbare matinală pe una din aleile parcului. Observaţi că e singura poză în care apare soarele :) ]

Leaf trail

[Toamna lasă urme inconfundabile]

The search for inner peace

[Practicant Falun Dafa, în zona grădinii japoneze]

Still life on water

[Deşeuri organice :) Frunze plutind în apa lacului Herăstrău]

Autumn cleaning

[Din păcate nu aveam şanse la plimbări pe vreun covor de frunze...]

Păcat că se cam termină zilele frumoase, pentru că mie nu mi-a trecut pofta de plimbare!

07 octombrie, 2009

I'm a daydreamer too!

Citesc blogul Alexandrei de mai multă vreme - chiar cred că este primul blog foto pe care am început să-l urmăresc - iar proiectul Daydreamers m-a cucerit de când am auzit prima dată de el. Drept urmare, mi-am luat masculul de mânuţă şi am fost duminică să ne tragem visând în poză!

Trebuie să recunosc că am fost puţin crispată, în principal pentru că mă aşteptam să fie ceva lume pe la studio şi ne-am nimerit singuri între fotografi (în gura leilor, hahahaha). Dar până la urmă a fost bine şi parcă nici n-arăt rău în poza rezultat! (Eu am o problemă când e vorba să fiu subiect al pozelor, mi se pare că sunt total ne-fotogenică...)

Dacă proiectul Alexandrei vă merge la inimă, nu ezitaţi să-i scrieţi şi să vă înscrieţi pe lista visătorilor! Trebuie doar să vă înarmaţi cu gânduri frumoase şi să vă exersaţi zâmbetul cu ochii închişi!

O să iasă ceva de genul ăsta:

PS. Dacă sunteţi curioşi, îl puteţi găsi şi pe Radu pe site-ul proiectului, lângă mine :)

05 octombrie, 2009

O leapşă pentru înviorare!

Se vede treaba că am nevoie de impulsuri externe ca să mă reapuc de scris pe-aici, aşa că leapşa primită de la Irina a picat numai bine... Zice ea aşa (leapşa):

"Ce aţi făcut săptămâna asta pentru prima oară în viaţă sau pentru prima oară după foarte multă vreme?”

Ce să zic... în perioada asta ma început să fac mai multe lucruri noi pentru mine, dar nu sunt în ultima săptămână, aşa că nu le pot menţiona :) Cred că "pe bune" ultima săptămână a fost cam aşa:

- am început să mă joc obsesiv pe calculator (this is not good for my social life, I tell you!) un RPG mişto :)

- am plătit pentru ceva pe net, cu cardul propriu şi personal. N-a durut, şi până acuma nu sunt efecte adverse :)

- am început să vin cu o oră mai devreme la birou şi să plec tot cu o oră mai devreme

- pentru prima dată după multă vreme am fost cu nişte prieteni la un suc într-o cofetărie :)

- m-am lăsat fotografiată (de fapt, m-am dus singură să fiu fotografiată) de un fotograf profesionist - chiar dacă ipostaza n-a fost una obişnuită, it was fun şi mai vreau şi cu alte ocazii :)

- (dupa mult timp) am început să ascult din nou discografia Beatles. Melancolia, bat-o vina!

Na cam asta. Mai am chestii noi, dar nu-s de săptămâna asta aşa că poate voi scrie despre ele separat...

P.S. Deja am trei posturi începute şi neterminate... trebe să mă mai desprind de la jocul ăla!