31 iulie, 2010

Un pod

Ca să-mi revină dispoziţia romanticoasă, îmi place să mă gândesc la recenta ieşire la o cafea pariziană. Un singur lucru cu adevărat turistic am făcut în cele două zile acolo: o plimbare cu un bateau mouche pe Sena. Evident, şi aceste plimbări pot fi asezonate cu mancare, vin sau şampanie pentru a le potrivi experienţei de cuplu, dar noi nu ne-am încurcat cu de-astea. Am stat mai degrabă spate în spate, cu aparatele foto îndreptate  în toate direcţiile şi degetele pregătite pe declanşator. Da, suntem dubioşi, ştim!

Dar chiar şi în dubioşenia noastră, aparatul de distrat turiştii parizian a ştiut să ne îmbie la un moment de tandreţe după ce-am trecut pe sub podul de mai jos:


Mai întâi o precizare: Parisul are ceea ce par a fi jdemii de poduri peste Sena şi pentru fiecare au câte o poveste sau un "cel mai": cel mai scurt, cel mai vechi, cel mai împodobit, cel mai din lemn, şi aşa mai departe.

Podul despre care vreau să vă povestesc eu l-aş numi "cel mai fără statui". Numele său adevărat este Pont Marie, după inginerul care i-a propus construcţia, Christophe Marie şi cică ar fi unul dintre cele mai vechi poduri din oraş. La un moment dat pe el au fost construite şi vreo 50 de case de locuit - împotriva recomandărilor inginerului Cristophe. Evident, la prima inundaţie mai serioasă jumate din case au fost luate de apă, demonstrând (dacă mai era nevoie), că e mai bine să-i asculţi pe ingineri, că-s oameni deştepţi!

Acum, podul ăsta are două elemente distinctive: se pare că arcele sale sunt diferite între ele (ca şi curbură, înălţime, etc) şi - mai uşor de observat - deşi pe fiecare pilon sunt construite nave, acestea nu au fost vreodată "locuite" de statui.


Dacă povestea pe care ne-au zis-o pe barcă e legendă sau ceva inventat pentru distrat turişti, asta nu mai ştiu, dar ea sună cam aşa: cică atunci când treci pe sub Ponte Marie trebuie să închizi ochii şi să-ţi pui o dorinţă; dorinţa va zbura într-una din navele pentru statui de pe piloni, unde va aştepta să fie eliberată; iar ca să o eliberezi, e simplu: după ce ai ajuns din nou în apă deschisă, deschizi ochii şi te săruţi cu persoana de lângă tine, iar dorinţa zboară mai departe şi se va îndeplini! Ta-daaaa! Deci legendă sau invenţie?... sau cine ştie ce tunele secrete or fi ascunse sub podul ăsta şi ne-au pus să închidem ochii ca să nu le detectăm?

Oricum, măcar aşa ne-au convins până şi pe noi să dăm jos aparatele foto din faţa ochilor şi să ne oferim un mini moment romantic pe apele Senei, ceea ce e mare lucru!

2 comentarii:

  1. Parizienii sunt unii dintre cei mai tari in marketing. Au cele mai urate monumente (sonda, piramida de la Louvre, centrul Pompidou) dar au reusit sa le faca simboluri cautate de toti turistii, care pe deasupra le considera si spectaculoase. De ce? Because they are French :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, niciunul dintre obiectivele menționate de tine nu mi se pare "urât", ba unele chiar din contră. Dacă e să aleg între Centre Pompidou (plus fântâna Stravinsky) și Casa Poporului... take me to Paris, baby! Dar, bineînțeles, asta e o chestie de gust.

    RăspundețiȘtergere