31 martie, 2009

Rep. Moldova - partea 1 - Orheiul Vechi

Abia am pus piciorul în gara din Chişinău (care e mare, albă şi curată) că lucrurile au început să se succeadă cu viteză. Sanda şi tatăl ei (gazdele noastre) ne-au luat pe sus şi - înainte să ne dumirim ce şi cum - eram deja la ei acasă şi interacţionam cu cei doi motani. La fel, nici nu ne trăsesem sufletul că ne-au pus la masă şi apoi ne-au trimis să ne luam hainele groase pe noi ca să putem pleca să vizităm împrejurimile Chişinăului.

Abia după ce eram din nou în maşină şi pe drum am reuşit să ne dezmeticim şi să admirăm prima dată oraşul din mers. Bulevarde destul de largi, curăţel şi în general aerisit, Chişinăul mi-a făcut o primă impresie bună. Pare şi mai înverzit decât alte capitale (*tuse cu subînţeles*), dar era cam urât afară ca să pot trage o concluzie. Ţinta noastră era la vreo 60 km de oraş, un loc pe nume Orheiul Vechi.

Aici se află un important complex arheologic, iar zona este destul de interesantă încât să fie printre principalele atracţii turistice din Republica Moldova. La poalele unui deal stâncos, şoseaua care ajunge în vale intersectează râul Răut într-un loc ce are potenţial strategic. Din rocile calcaroase se puteau construi case şi ziduri, pământul din vale este fertil şi râul e destul de larg. Deci nu e de mirare că aici au apărut diverse aşezări umane: de la cetate getică, la oraş medieval tătăresc şi până la satele din prezent. Au rămas ruinele cetăţilor şi ale unei băi publice. Nu ştiu dacă se mai scoate piatră din deal, dar găurile din stâncă par să indice un răspuns afirmativ:

Cariera

Când am ajuns noi la Orheiul Vechi şi am coborât din maşină pe culmea unuia dintre dealuri, ploua de zor şi bătea vântul. Am înţeles imediat de ce ne spusese tatăl Sandei să ne îmbrăcăm bine: vântul de care vorbesc era atât de puternic încât la un moment dat îmi era frică să nu ne zboare în prima râpă! Încercarea noastră de a scoate o umbrelă a fost din start înăbuşită când vântul a întors-o pe dos, aşa că a trebuit să ne bazam pe glugi şi căciuli. Am admirat în vale unul din sate câteva minute (cât ne-au ţinut nervii şi oasele în frigălăul ăla) şi apoi am pornit spre celălalt deal, unde se află o mănăstire săpată în stâncă. Şi călugării au trăit într-o vreme în chilii săpate direct în dealul impunător.

Din păcate, la mănăstire nu era nimeni să ne lase să intrăm, aşa că ne-am ales doar cu vizitarea satului (tot prin ploaie) şi a unei case tradiţionale. Satul acesta - şi cele prin care am trecut pe drum - e foarte colorat. Majoritate caselor au pridvorul din lemn împodobit şi colorat sau pereţii coloraţi. Culoarea predominantă e albastru, iar motivele decorative sunt flori stilizate sau soare - lună. Pitoresc, oricum. Mai jos vă prezint interiorul casei tradiţionale pe care am vizitat-o şi biserica ce tronează deasupra unui sat (a se observa culorile despre care vorbeam):

Inside

The church

Dacă reuşesc să gasesc vreo poză de pe deal în care obiectivul să nu fi fost acoperit de stropi de ploaie, o să o postez undeva pe net. Până una alta, dacă mai vreţi poze cu şi despre Chişinău, vor mai apărea câteva pe contul meu de Flickr. Sper să revin curând cu episoadele viitoare din mini-excursia la vecini. Până una-alta, vă las cu o poză cu un autobuz :) Arată funny, şi cică se deplasează foarte încet, ceea ce nu e greu de crezut...

The bus

26 martie, 2009

CFR în epoca Internetului - fail?

Am ajuns pe site-ul CFR Călători căutând mersul trenurilor internaţionale şi mi-au picat ochii pe noua lor ofertă de rezervări online (disponibilă începând cu 16 martie), aşa că am citit comunicatul lor de presă - de aici [textul ştirii repetat de două ori e de la ei :)]. Spicuiesc în continuare pasajele care mi s-au părut cele mai amuzante...

Primul detaliu - de încălzire - de câte ori apar în comunicat, cuvintele on-line sunt puse între ghilimele, aşa, ca formulările oficiale.

"Pentru securitatea sistemului informatic, după înregistrare, fiecare utilizator va trebui să se prezinte la o casă de bilete CFR Călători, care emite electronic legitimaţii de călătorie, pentru activarea contului". Deci ca să pot să am acces la serviciul de rezervări, trebuie să trec în persoană pe la o casă de bilete. Să zicem că e o precauţie normală, dar sunt curioasă cât durează activarea respectivă (o să o încerc şi pe asta, măcar de amuzament, vă ţin la curent). Oricum, deja îmi luasemn gândul de la a rezerva bilete pentru weekendul ăsta. Iar pe măsură ce citeam, îmi trecea şi gândul de a rezerva vreodată bilete "on-line"...

"Perioada de timp în care rezervarea „on line” (locurile rezervate) rămâne la dispoziţia călătorului este de 9 zile calendaristice (calculate fără ziua de introducere a comenzii). Ulterior rezervării „on line”, clientul trebuie să se prezinte la casieriile CFR Calatori pentru ridicarea legitimaţiilor de călătorie, având asupra sa formularul tiparit de rezervare, dar cel mai târziu cu 2 zile înainte de plecarea trenului din staţia de îndrumare". Să ne înţelegem: faci rezervare online, dar tot de la gara îţi ridici biletele. Asta în condiţiile în care de la orice staţie CFR poţi să cumperi bilete cu anticipaţie de 30 de zile - dacă data călătoriei e bătută în cuie. Iar cu 2 zile înainte de plecarea trenului se găsesc bilete fără probleme, chiar şi pe rute "de vârf" în perioade de vârf. Şi-mi place şi faptul că trebuie să te duci cu formularul de rezervare tipărit. Mai consumăm o bucată de hârtie, mai avem un pas birocratic, mai zăpăcim o tanti de la casierie, distracţie la maxim!

Şi cea mai amuzantă chestie: "Costul operaţiunii de rezervare a locurilor „on line” este de 3,5 lei pentru rezervarea unui loc şi de 5 lei pentru rezervarea mai multor locuri şi se achită la cumpărarea legitimaţiilor de călătorie din casieriile CFR Călători". Recapitulare: rezervăm online bilete, tipărim formularul de rezervare şi apoi mergem să ridicăm biletele tot de la casierie (!) şi plătim pentru serviciul ăsta? Serios, acuma, de ce aş vrea să dau bani pentru un proces de rezervare care este mult mai complicat şi incomod decât vechea metodă de a obţine bilete?

Poate mă voi gândi să apelez la serviciul ăsta, data viitoare când voi rămâne fără locuri în tren (chestie care nu mi s-a mai întâmplat de mult...). Până atunci însă, aştept vremurile de extraordinar progres când voi putea să cumpăr bilete online. Tare mi-e că aşteptarea va fi una lungă...

25 martie, 2009

Virgula, bat-o vina!

Azi dimineaţă la metrou am aruncat şi eu un ochi pe televizoarele care au împânzit toate staţiile ca să mai vedem ÎNCĂ nişte reclame cât timp aşteptăm trenul.

În pauza dintre reclame (cam aşa e...), dădeau un top al celor mai scumpe camere de hotel. Mă uitam şi eu aşa, în treacăt, căci aveam mâinile mult prea ocupate ca să mai scot şi ziarul din ghiozdan. Şi vad acolo, cameră la un hotel de ţşpe stele dintr-o locaţie exotică... Toate bune şi frumoase, zice de cameră, de liftul privat, şi observ şi eu preţul, care era ceva de genul "27,750 dolari".

Sincer, a trebuit să mă gândesc puţin ca să-mi dau seama că e vorba de 27 mii de dolari şi nu de 27 dolari... Băi, aceia care traduceţi din engleză textele care se afişează între reclame, traduceţi măcar cum trebuie! Ştiu că e greu, că tot principiul cu televizoarele alea e să faci mulţi bani cu efort minim, da' chiar aşa!? La noi, în România, virgula e separator pentru zecimale! (şi la alţii, dar să nu intrăm în detalii)

La cât mă enervează televizoarele respective, treaba asta cu traducerile pune şi gaz pe foc...

22 martie, 2009

Cuvinte

Ce pot spune despre o persoană nişte cuvinte înşiruite unul după altul? Pot să-ţi dea o idee mai bună despre cine e respectivul om? Ce credeţi că spune despre mine înşiruirea de cuvinte care rezultă din leapşa de la Cati?

O floare: flori de câmp
Un anotimp: vara
O culoare: albastru
Un animal: pisică
Un obiect vestimentar: ie
O piesă de mobilier: bibliotecă
O piesă muzicală: "Wish you were here" - Pink Floyd
Un vers: "De mult zburai tu în lumi senine / De nu iubeai"
Un peisaj: o creastă de munte şi un lac glaciar
Un obiect: o carte
Un instrument muzical: pian
Un copac: stejar
Un oraş: Sibiu
O persoana publică: Mircea Eliade
O persoană apropiată: sunt mai multe, nu vreau să aleg una
O carte: "Poveste fără sfârşit" - Michael Ende
Un fel de mâncare: supă de pui cu tăiţei
Un super erou: Batman
Un fenomen al naturii: ploaia de vară
O masina: trenul
Un fruct: măr
O parte a corpului: ochii
Un film: "Happy go lucky"

Poate mai interesant ar fi să ştim de ce aleg oamenii o anumită înşiruire de cuvinte... cum e cea de mai sus. Atunci chiar că ni s-ar dezvălui ceva...

20 martie, 2009

Şi o poză cu dedicaţie...

(Îmi pare rău că nu am sursa exactă a imaginii, dau autorul e Jim Borgman, un cartoonist de la Cincinnati Enquirer - pagina lui de pe ziar aici.)

"Prietenia" (Moldova teaser)

Vineri seară am ajuns la gară cu mâinile pline de prea multele bagaje pe care le-am cărat cu noi pentru o mini-excursie. Acolo, am căutat peronul de la care urma să plece trenul rapid "Prietenia", cu destinaţia Chişinău. Ei bine, trebuie să ştiţi că trenul ăsta e ceva cu adevărat special.

Chiar şi de afară, pare ceva mai mare, mai pătrăţos şi mai solid, dar şi mai vechi decât trenurile noastre. Odată urcaţi în vagon, primul lucru care ne-a sărit în ochi a fost mocheta de pe culoar. Apoi, toate geamurile - chiar şi cele de pe culoar - au o perdeluţă (roz!) de la jumătate în jos (de-aia pusă pe sârmă de metal, if you know the type) şi draperii roşu aprins.

Nici n-am ajuns bine în compartiment, că însoţitorul trenului a venit să ne întrebe dacă nu vrem să ne mutăm din vagonul 1 în vagonul 3. Argumentul lui a fost că "vagonul 1 e cel mai aglomerat" şi ne-am simţi mai bine în 3. Noi ne-am gândit (şi pe bună dreptate) că vagonul 1 îl folosesc ei pentru călători luaţi pe şest pe drum... Oricum, am acceptat oferta. În vagonul 3, însoţitorul ne-a trimis la aceleaşi locuri. În compartiment deja era un tip, care atunci când ne-a văzut a decis să se mute în alt compartiment, pe motiv că "sunteţi şi voi un cuplu". Oook...

Compartimentele sunt de 4 paturi şi au şi o măsuţă sub geam - cu faţă de masă şi cu tot ce trebe - şi (evident) mochetă pe jos. Pentru pat ţi se dă - pe lângă pătură şi pernă - o saltea subţire care să uniformizeze asperităţile banchetei. Aşternuturile sunt şi ele amuzante pentru că sunt colorate şi nu neapărat toate la fel: la dus am prins unele cu inimioare, iar la întors nişte peştişori coloraţi :) Uşa compartimentului nu are geam, dar are o oglindă mare, ca să te poţi recompune dimineaţa. Una peste alta, foarte ok trenul, dacă trecem peste aspectul tip "bunica" pe care îl dau perdeluţele şi faţa de masă (care nu e totdeauna curată, btw). O altă chestie care mi-a plăcut tare a fost prezenţa săpunului la baie - săpun normal, de care găseşti la magazin, nu o chestie produsă special - cu formă dubioasă şi miros şi mai dubios - cum e la noi.

Accentul însoţitorilor de tren nu era foarte pronunţat. Sau poate vorbeau ei mai lent, de dragul nostru. Ne-am predat biletele şi am pornit. De aici până în vamă călătoria a fost lipsită de evenimente. La vamă însă, devine interesant. În primul rând, se stă mult. Evident, se aprind toate luminile şi se trezesc toţi pasagerii pentru control. La români a fost destul de straight-forward: o tură prin vagon să se uite la paşapoarte, a doua tură cu "aveţi ceva de declarat?" şi gata. La moldoveni însă am avut parte de o mini-discuţie. Întrebările clasice: sunteţi împreună? cu ce scop mergeţi? cât staţi? câţi bani aveţi? ce aveţi în bagaje? Cel mai amuzant mi s-a părut când eu enumeram chestiile din bagaje şi zic: haine, aparate foto, cărţi... la care tipul: cărţi de jucat? Cred că nu se întâmplă prea des ca cineva să enumere la vamă cărţile, dar aveam trei cu mine... mi se păreau demne de menţionat :)

Ne-am văzut şi cu ştampila de Rep. Moldova în paşaport şi apoi s-a trecut la partea cea mai interesantă: schimbatul roţilor! Pentru cine nu ştie, Mama Rusie a făcut strategica mutare de a lărgi encartamentul şinelor de tren aşa că toate trenurile care trec în teritorii (ex)sovietice, trebuie să schimbe roţile. Pentru asta, locomotiva lasă vagoanele pe două linii paralele - care au ambele tipuri de şine, în locuri dinainte pregătite. Cu nişte cricuri solide, se ridică vagoanele mai bine de-un stat de om de la pământ şi o echipă întreagă de oameni deşurubează roţile înguste şi pun altele în loc. Cam ca un pit-stop de Formula 1, doar că dureaza vreo 15 minute!

Na, cam astea sunt punctele de interes din cele 13 ore de călătorie cu trenul! În episodul următor... Orheiul Vechi.

13 martie, 2009

Aşteptând weekend-ul

Săptămâna asta s-a derulat cu o lentoare de melc...

În cea mai mare parte, e vina mea: încă de luni aştept să vină weekendul. Cred că e al doilea weekend pe care îl am cu totul liber de la începutul anului. Până acum, ori am avut de citit pentru muncă, ori am avut de făcut mici modificări pentru muncă (oricât de mici, tot se cheamă că am avut treabă), ori am avut de citit pentru şcoală, iar apoi a urmat scrierea şi susţinerea disertaţiei. Pentru primul weekend liber, am plănuit o plecare "în străinătate" - în seara asta plecăm la Chişinău, la prietenii noştri moldoveni.

Sugestiv, trenul care ne va duce acolo exact aşa se cheamă: Trenul Prieteniei. Drumul durează 13 ore, dintre care sper să dorm cât mai multe :) Stăm inclusiv luni, când masculul va vorbi în cadrul unui curs (I'm mighty proud), despre industria tipografică în general şi color management în particular.

Sunt curioasă cum va fi, pentru că până acum am auzit două păreri total opuse: prietena la care mergem ne spune că ne putem plimba, şi că în ţară e foarte frumos, ba chiar a spus ceva de muzee; pe de altă parte, un coleg de la muncă mă întreabă ce-aş putea vrea să fac acolo şi mă ameninţă că nu am ce vedea! Ei bine, sunt curioasă spre cui îi voi da dreptate la final! Sper să fac poze să am cu ce să-mi motivez alegerea :)

Până una-alta, încă sunt în expectativă. Şi am tras şi o concluzie: nu mai vreau să aştept weekend-ul încă de luni, pentru că e naşpaaaaa! Îţi strică toată săptămâna! Sper să mă calmez acum că s-a terminat cu aglomeraţia... (sau poate îmi găsesc altele de făcut?)

A, şi cum altfel puteam să-mi încep ultima zi de aşteptare decât cu o căzătură pe scări? De dimineaţă, la ieşirea din bloc, treptele erau proaspăt spălate şi încă ude. Iar eu eram cu capul în nori (ca de obicei, de altfel) şi am alunecat. Am dat cu fundul de pământ, mai precis cu buca stângă! Evident, am deja o vânătaie :) Şi mi-am murdărit geaca pe care tocmai o luasem de pe sârmă! Mă simt ca la 13 ani!

Vă las acum, că mai am puţin de aşteptat!

Ps. gândul la un drum de 13 ore cu trenul mi-a făcut poftă de-o călatorie prin Europa, stil vara trecută. Dreaming...

08 martie, 2009

Când gagicile ies în oraş

Ieri a fost 8 martie. Ziua femeii, adică. Pentru mine, a fost cam aşa: de dimineaţă am susţinut (cu succes) disertaţia, deci a fost ultima zi de master. Apoi am dat o tură pe la sala de fiţness dimpreună cu masculul din dotare - cuplu modern, mergem la piscină şi jacuzzi împreună. Şi apoi am luat masa în oraş. Partea mişto e că la plecarea de la sală am primit un mini-pacheţel de cosmetice de ziua femeii, iar la restaurant, o zambilă şi câte un pahar de şampanie din partea casei... de unde deduc că mi-am ales o zi bună să ies în oraş :)

Altceva mi-a atras însă şi mai mult atenţia: la restaurant, era plin de lume (de aşteptat) şi plin de mese exclusiv feminine. De mult n-am mai văzut atâtea femei la un loc... tinere şi mai în vârstă, toate aranjate, toate pregătite să se răsfeţe, toate bine-dispuse... mai mare dragul! Pe mine m-a amuzat toată treaba, pentru că am observat şi mi-am amintit manifestările tipice ale unei ieşiri "între fete". Căci, să vă fie clar, la o ieşire cu fetele se întâmplă cu totul alte lucruri decât la o ieşire în gaşcă sau cu prietenul. Mai precis...

Se râde mult. De multe ori, din orice. De multe ori, destul de zgomotos încât tot localul să participe la veselia generală, vrând-nevrând.

Se fac glume cu substrat sexual. Fie sunt comentarii vis-a-vis de diverşi bărbaţi din zonă (barmani, ospătari, alţi clienţi), fie glume despre propriile experienţe, fie cine ştie ce aluzii... De exemplu, ieri, nişte doamne aşa pe la 60 de ani, comandau cafea. Cum se poate transforma asta în discuţie despre sex? Simplu, una dintre ele a cerut o cafea şi a spus că o vrea "fierbinte şi tare". Iar de-acolo până la "dar o vrei mică sau mare?" şi isteria generală a fost un pas mult prea mic :)

Se cer sfaturi despre îmbrăcăminte, cosmetice sau coafuri. Asta cred că îmi lipseşte cel mai mult când nu ies în oraş cu femei pentru o perioadă prea mare de timp. Bărbaţii pur şi simplu nu pot înţelege cât de important este să ceri părerea cuiva înainte de a-ţi cumpăra perechea aia de pantofi pe care ţi-au picat ochii. La fel cum doar femeile pot înţelege greutăţile întâlnite în căutarea tunsorii perfecte.

Se povesteşte mult şi despre aproape orice, se cer sfaturi şi se fac confidenţe. Ai certitudinea că orice problemă ai avea, cineva îşi va da măcar cu părerea despre ea sau va ştii pe cineva care te poate ajuta.

Orice se consumă (de la îngeţată la cocktailuri sau alte băuturi alcoolice sau non-alcoolice, inclusiv bere) se consumă cu stil.

E clar! Îmi lipsesc ieşirile între fete! Trebuie făcut ceva în privinţa asta!

Sigur mai sunt şi ale lucruri bune de pus pe lista asta. Deeeeci, gagici, voi ce faceţi la ieşirile între fete?

07 martie, 2009

Terapie prin shopping?

Deeeci. Am avut la muncă mai mult de o lună de zdroabă, care s-a suprapus (evident) peste perioada de examene şi de terminat disertaţia la şcoală. Ultimele weekenduri am stat în casă, pe plantaţie. De aici, frustrare maximă!

Prin urmare, nu e greu de imaginat ce-am făcut azi - când am avut o jumătate de zi liberă, înainte de a lucra la prezentarea pentru disertaţie: am fost în oraş, să-mi caut blugi şi pantofi de primăvară.

Rezultatul? Mi-am luat blugi, o rochie şi un costum de baie! Pantofi nu :) Şi m-am ales şi cu o a doua rochie, cadou de 8 martie! Şi sunt satisfied. Possibly happy.

Deci poate e şi ceva adevăr în teoria cu shoppingul terapeutic...

Măcar să mă bine-dispună pentru ziua de mâine, când va trebui să-mi susţin măreaţa disertaţie...