06 august, 2008

Cea mai recentă întâlnire cu "fenomenul Baader-Meinhof"

Fenomenul Baader-Meinhof este o manifestare ciudată a felului în care creierul nostru funcţionează. El se referă la faptul că atunci când dai peste o informaţie cât de cât neobişnuită, obscură (orice nu foloseşti zi de zi) este foarte probabil ca în scurt timp să auzi din nou despre acelaşi lucru, dintr-o sursă diferită. E un fel de coincidenţă dacă vreţi.

Ei bine, cică se întâmplă aşa pentru că noi avem o mare capacitate de a recunoaşte modele şi secvenţe. De aceea când creierul întâlneşte a doua oară informaţia o semnalează ca fiind interesantă - căci face parte din secvenţă. Puteţi citi mai mult despre fenomen într-un articol aici.

În ceea ce mă priveşte, treaba s-a întâmplat aşa. În ziua concertului Metallica m-am trezit nu se ştie cum cu o melodie în cap, din care îmi aminteam doar primele versuri. E vorba de un cântecel din copilărie, care începe aşa:

Ursul doarme şi visează
Că papucii lui dansează

După ce m-am chinuit toată ziua să îmi amintesc restul cântecului mi-am întrebat şi prietenii şi tot n-am reuşit nimic. A doua zi am ieşit în oraş cu echipa de la muncă. La un moment dat unui coleg îi era somn, fapt care a determinat-o pe soţia lui să recite exact versurile pe care le avusesem eu în cap cu o zi înainte. Weird, nu?

Evident, am rămas cu gura căscată şi m-am mirat juma de oră după eveniment. Şi cu ocazia asta am aflat şi continuarea cântecului:

Ursul doarme şi visează
Că papucii lui dansează
Ursule, hop! Ursule, hop!
Ieşi afară din bârlog!

Un comentariu:

  1. Hmmm...acum imi dau seama ca n-am stiut niciodata tot cantecelul, doar primele 2 versuri.

    RăspundețiȘtergere