29 aprilie, 2009

Una scurtă

N-am chef în ultima vreme de nimica, probabil pentru că îmi petrec serile uitându-mă la tot felul de seriale sau jucându-mă pe calculator. Aşa că ideile mele de posturi stau într-o coadă de aşteptare ce nu se va mişca prea curând... Poate după un weekend prelungit (hahaha, mâine nu lucrez!) petrecut pe coclauri am să fiu mai net-friendly :)

Până una-alta, azi am găsit o chestie drăguţă. Pe modelul TinyURL, pe care Twitter îl foloseşte cu succes, au apărut tot felul de variante amuzante. Una dintre ele este chiar opusul lui TinyURL - HugeURL - care îţi transformă adresa într-un ditamai cârnatul aproape imposibil de citit.

Well, eu am încercat Dickensurl. Ce face? Îţi transformă adresa într-un citat din Dickens. Pentru blogul meu, citatul e: "The men who learn endurance, are they who call the whole world brother." - Barnaby Rudge. Pagina completă pentru adresa mea e aici, iar url-ul arată cam aşa:

http://dickensurl.com/1d26/
The_men_who_learn_endurance,
_are_they_who_call_the_whole_world_brother.

copy-paste într-un browser şi o să ajungeţi pe pagina principală a blogului pe care tocmai îl citiţi.

Ain't it fun?

14 aprilie, 2009

Marta's Song

Mă uitam la poze şi ascultam Radio Guerrilla pe net când am (re)auzit melodia din titlu. Discutam cu Radu dacă versurile sunt sau nu în maghiară aşa că am căutat-o pe Google [cum se zice "to google" în română? :) ].

Ei bine, nu mică mi-a fost mirarea să aflu că într-adevăr e maghiară, ba mai mult... e dialectul ceangăilor! (Pentru cine nu ştie, ceangăii sunt o sub-diviziune a secuilor din Moldova, in our very own Romania!). De pe acest site am aflat că dialectul respectiv este o formă arhaică de maghiară şi mai e vorbit doar de către ceangăi. Tot de-acolo (căutaţi Marta's song pe pagină ca să citiţi explicaţia completă, nu are ancore din păcate) am aflat despre ce e vorba în melodie.

O tânără fată este foarte tristă, deoarece panglica pentru cingătoare nu o mai cuprinde de trei ori peste mijloc... Se pare că tradiţia ceangăilor spune că panglicile de cingătoare se schimbă doar după ce femeia se mărită, şi până atunci trebuie să cuprindă talia fetei de trei ori. Fata din povestea noastră se întreabă ce-ar fi putut să se întâmple cu ea: "Dumnezeule, Dumnezeule, ce s-a întâmplat cu mine?"

Pentru că pe vremea când a apărut cântecul ăsta popular nu prea erau fast food-uri şi femeile tinere munceau şi nu se prea îngrăşau, ideea e că tânăra e însărcinată şi nu prea înţelege cu ce se mănâncă asta...

Folosirea cuvântului Istenem în versuri ne-a atras de fapt atenţia, căci e un fapt cunoscut cum că orice român din Ardeal ştie că Istenem = Dumnezeu, chiar fără a cunoaşte o boabă de maghiară. [Am să păstrez tăcerea referitor la *celelalte* cuvinte din maghiară pe care le ştie orice român din Ardeal :) ]

Dacă nu ştiţi melodia sau vreţi să o ascultaţi, o ataşez mai jos:

Nu m-am uitat cu atenţie la videoclip, dar mi se pare că nu prea spune povestea cântecului, ceea ce e păcat... Oricum, îmi place melodia, deci sunt satisfăcută de descoperirea mea. Iar poveştile astea din spatele cântecelor sunt motivul pentru care ascult uneori ceea ce se cheamă "world music".

Chiar, ziceţi-mi... vi se pare cumva că succesiunea de "Arararararara aira rararara rarara..." sau orice altă parte din cântec sună "românesc" în vreun fel (mai ales ca muzicalitate)? Adică are vreo legătură cu muzica noastră populară? La un moment dat mi se părea că seamănă, dar acuma nu ştiu ce să mai zic...

13 aprilie, 2009

Evoluţie

Uite aşa

Galben

vine

Spring is here!

primăvara!

Just relax

[prima poză - 29 martie, Sibiu; celelalte două - 4 aprilie, Bucureşti]

Vă mai aduceţi aminte?

După-atâta frig şi ceaţă
Iar s-arată soarele.
De-acum nu ne mai îngheaţă
Nasul şi picioarele!

08 aprilie, 2009

Ce nu mi-a plăcut la protestul de aseară

Sunt tot "conectată" la evenimentele de peste Prut (din aceeaşi sursă online), deşi nu la fel de ambalată ca şi ieri. Azi principalele evenimente au fost cam aşa: Voronin a declarat că România s-a amestecat în organizarea protestelor, ambasadorul român la Chişinău a fost declarat persona non grata şi se vor introduce vizele pentru românii care vor să intre în Rep. Moldova. În Piaţa Marii Adunări Naţionale continuă protestele, liderii opoziţiei au declarat că au depus contestaţii la Comitetul Electoral Central şi cer protestanţilor să nu recurgă la violenţă. Emma Nicholson a declarat pentru BBC - în calitate de observator european - că la prima numărătoare a voturilor comuniştii aveau 35% iar partidele din opoziţie împreună cam 40-45% (mai multe aici).

Am fost aseară tangenţial prin Piaţa Universităţii, unde avea loc protestul de susţinere a demonstraţiilor din Chişinău. Mi se pare un lucru foarte ok ideea acestei manifestări şi sunt întru totul de acord că protestatarii au nevoie de susţinere, la fel cum moldovenii care sunt departe de casă au nevoie să-şi manifeste solidaritatea faţă de concetăţeni şi prieteni. Un singur lucru nu mi-a plăcut aseară, şi anume lozincile unioniste tip "Basarabia pământ românesc" şi nu numai. Desigur, acestea nu au fost singurele scandate, ba chiar din contră - majoritatea mesajelor erau strict legate de solidaritate, de "suntem alături de voi". Dar părerea mea e că mesajele care susţin unirea Basarabiei cu România ar fi trebuit să lipsească complet.

Pentru că prin a le susţine în cadrul unui protest de solidaritate nu facem decât să creăm confuzie. Şi cam exact pe confuzia asta câştigă şi regimul actual: prin afirmaţii scoase din context dau vina pe partidele din opoziţie, pe România, pe cei doi indivizi care au fluturat drapelul României pe clădirea Parlamentului, orice pentru a îndepărta discuţiile de la adevărata problemă. Ori adevărata problemă e acuza de fraudare a alegerilor! Adevărata problemă e legată de nerespectarea libertăţilor democratice, de manipulare... nu are nici cea mai mică legătură cu România. Asta trebuie să fie clar şi pentru asta ar trebui să demonstrăm. Pentru asta sunt eu solidară cu protestele din Chişinău, şi chiar sper din suflet să ajungă să se prezinte listele de alegători, să se verifice la sânge corectitudinea alegerilor şi dacă e nevoie să se organizeze noi alegeri. Şi la fel sper ca românii şi România să nu ajute la un deznodământ total diferit de ceea ce vor protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Până una alta, se protestează în continuare. Iar sloganul zilei rămâne "refuz, rezist, sunt anti-comunist!"

UPDATE: Aseară la Universitate erau clar două grupuri de "protestatari" bine delimitate (spre stradă, unde-i vede lumea, băieţii cu Basarabia, pământ românesc). Şi cel mai nasol lucru e că vorbeau deodată: două voci, două megafoane, două discursuri diferite, deodată. M-a apucat instant durerea de cap! Decât aşa, mai bine lipsă, zău!

Cică se va permite renumărarea voturilor, iar deocamdată protestele au cam încetat... Au rămas însă vizele pentru români.

07 aprilie, 2009

Ce se întâmplă la Chişinău?

După ce-am auzit la radio că la Chişinău sunt proteste anti-comuniste în Piaţa Marii Adunări Naţionale (despre care vroiam să scriu în seara asta aici), au început să curgă relatările pe Twitter despre ce se întâmplă.

Postările sunt haotice, multe repetitive, multe care nu dau prea multă informaţie, însă dacă le pui cap la cap - ca pe un puzzle - situaţia pare sumbră. Protestatarii au intrat în clădirea Parlamentului, au dat foc la mobilier... am citit chiar de focuri de armă şi grenade lacrimogene... zvonuri despre drumuri blocate şi despre o iminentă intervenţie a armatei...

Între timp, toată lumea relatează. Pe Twitter, pe bloguri, peste tot. Avem parte de o revoluţie transmisă online?

Orice ar fi, sună nasol... O să revin dacă apar noutăţi. Dacă vreţi să urmăriţi relatări, încercaţi aici sau aici sau aici. Şi sigur sunt multe alte surse. Power to the Internet!

UPDATE 1: articole rezumative pe hotnews, realitatea şi bbc

UPDATE 2: protest şi la Bălţi? Aşa zice Twitter...

Se va ajunge în curând la discuţia credibilităţii informaţiei pe Internet? Eu nu ştiu ce să zic. Privesc cu o doză de suspiciune ce se relatează, dar sunt şi îngrijorată şi aştept să ia cineva legătura cu vreun cunoscut din Chişinău ca să aflu ceva sigur. Om trăi şi om vedea... Dacă aveţi informaţii sigure, ziceţi-mi şi mie.

"Refuz, rezist, sunt anti-comunist!"

UPDATE 3: poze de azi... impresionante... aici

UPDATE 4: tot Twitteru' zice că televiziunea naţională din Moldova a început să dea interviuri false anti-protestatari şi să acuze manifestaţiile. La câteva mesaje, unul e ceva de genul "luaţi televiziunea"

UPDATE 5: Mai multe poze, de la aceeaşi sursă. În curând mă îndrept şi eu spre casă. Cred că azi voi face o chestie care nu s-a mai văzut la noi în casă de mult: mă voi uita la televizor, la altceva decât fotbal!

02 aprilie, 2009

Rep. Moldova - partea 2 - Chişinăul de seară

"Chişinăul de seară" e o specie de bomboană produsă de firma (vestită) Bucuria. Are ambalajul violet, cu o poză cu arcul de triumf din centru (nu ştiu cum altfel să-i spun acelei clădiri) şi multe stele (ca deh, e seară). E ciocolată cu prune uscate şi e foarte bună! :) (Povestea completă cu bomboanele ceva mai încolo)

Chişinăul nostru de seară a fost foarte ploios şi cu vânt! După o porţie de intrat frig în oase pe dealurile Orheiului, am zis că mai merge una şi prin oraş. Aşa că am ieşit pe floaşter... Plimbare a fost destul de scurta şi n-am prea făcut poze pentru că 1. ploua şi 2. deja se făcuse noapte şi condiţiile nu erau tocmai prielnice fotografiatului.

Am prins drapelul fluturând pe clădirea guvernului (pe care am uitat ulterior să-l pozez şi pe zi)

Flag

Doua reclame luminoase.... (una pe o clădire şi una pe faţada unui bar)

Beer

Bar

Şi picioarele lui Radu şi ale Sandei în timpul plimbării :)

Evening walk

Şi nu, n-am fost în nicio cafenea sau bar, pentru că însoţitorii mei m-au sabotat! O să revin şi cu poze din Chişinăul de zi, că ştiu că astea de aici nu prea au legătură cu oraşul în sine...

01 aprilie, 2009

Noul număr Becu'

A apărut azi. Dacă aveţi plăcerea să ne citiţi, suntem online. Şi dacă tot e azi 1 aprilie, vă recomand un articol tematic :)

Ps. fără legătură cu articolul de mai sus... la mulţi ani, Oli!